PRESS

CARMINA BURANA Teatre Auditori GRANOLLERS
Montse Rius EL NOU 9, 12 maig 2008

ÈXTASI MUSICAL A L’AUDITORI” “Uns 250 cantaires interpreten amb èxit l’òpera Carmina Burana a Granollers.” “Hi havia expectació, molta expectació pel concert de l’Orquestra de Cambra de Granollers i, sobretot, per la interpretació de l’obra Carmina Burana” “Dalt l’escenari 250 cantaires, un autèntic luxe, tota una feina, ben feta i coordinada, que va donar fruits de coherència i afinació.” “LLUÍS SINTES, el baríton solista, després de la primera peça, va escalfar la veu i va mostrar una excel·lent versatilitat.

ROMANTICISME SACRAMENTAL A LA MENORCA DEL XIX Gran Orgue de Santa Maria MAÓ Vicente Macián, Diari MENORCA 12 gener 2008

EL BARÍTON LLUÍS SINTES I L’ORGANISTA TOMÉ OLIVES INTERPRETAREN MOLT BRILLANTMENT UN CONJUNT DE COMPOSICIONS DELS MAESTRES DE CAPELLA DE SANTA MARIA DEL SEGLE XIX.” “Lluís Sintes, de veu potent i atractiva que demostra la seva adquirida profesionalitat, va cantar amb domini i marcada expressivitat, accentuant els aspectes operístics en els versicles i motets indicats.” “…el concert congregà a nombrós públic que va aplaudir entusiàsticament -posat en peu al final- expressant la seva gran satisfacció.

CONCERT VILA-SECA Auditori Josep Carreras VILA-SECA. Ajuntament Vila-seca;www.vila-seca.info, octubre 2007

L’actuació dels dos cantants va ser de nivell excepcional tant per les prestacions vocals com pel domini escènic que varen mostrar en cadascuna de les obres que varen oferir. El baríton Lluís Sintes, a qui ja havíem escoltat en altres ocasions, es va mostrar perfectament compenetrat amb la soprano i va actuar amb l’expressivitat vocal i escènica que li és habitual. Sense fer concessions vocals fàcils, va encarar els seus papers amb seguretat en la veu i amb una afinació molt acurada.

EL PARADIS DE LES MUNTANYES Crítica CD Albert Ferrer i Flamarich. CATCLASSICS (www.catclassics.cat) octubre 2007

Una tècnica que beneficia a Antoni Fajardo, a Francesc Garrigosa i especialment a Lluís Sintes amb el seu instrument corpori i l’èmfasi natural que caracteritzen el reconegut baríton.

VIBRACIONS Associació Mestres Directors. Editorial VIBRACIONS Butlletí informatiu Octubre 2007

Trobareu en aquesta entrevista el caràcter obert i sincer d’un cantant de contrastada qualitat internacional que sempre ha mirat per la recuperació de la nostra música, i d’això en donem fe personalment. Estem totalment d’acord amb la seva última resposta en la que mostra com es pot gaudir en la interpretació: “…en el món del concert, en canvi, encara existeix aquesta màgia de l’emoció que és ben nostra i que ningú ens pot robar: no necessitem un decorat ni un vestuari, perquè la música pertany al món de la imaginació, de l’emotivitat, i amb això hem d’aconseguir crear una emoció entre el compositor i el públic”. Quina gran veritat!!

Secció: A PROPÒSIT DE… REVISTA MUSICAL CATALANA. Albert Torrens. REVISTA MUSICAL CATALANA, Num. Setembre 2007.

No li agrada que el classifiquin exclusivament com a cantant d’òpera, perquè ha treballat tot tipus de gèneres. Afirma que no és home d’una sola activitat, sinó que necessita tenir múltiples vivències que l’enriqueixin espiritualment. També per això, precisament, es resisteix a ser, com a cantant, un simple element de repetició, “com un lloro o un toca-discos”. Lluís Sintes remena arxius, investiga, recupera repertori oblidat i, sobretot, reivindica el seu dret a dir la seva. Es considera, en definitiva, un activista cultural complet, per gust i per vocació.

CARMEN Teatro Segura de Lima (PERÚ). Amadeus (Grup Crític) LA REPÚBLICA – PERÚ Setembre’07

En el paper d’Escamillo, destacà especialment el baríton Lluís Sintes, habitúe del Liceu de Barcelona, que va afegir a la seva bella veu, experiència i elegància.

RECITAL Auditori Cullell i Fabra (Barcelona). Albert Ferrer i Flamarich CATCLASSICS (www.catclassics.com) primavera 07

Lluny de magnes circuits i envoltat per la humilitat de l’altruisme, l’ofici i el plaer d’una trobada musical, el baríton menorquí Lluís Sintes va oferir un concert d’accés lliure emmarcat en les activitats de l’Associació Musical de Mestres Directors. El programa format per cançons catalanes va ser una mostra reivindicativa del patrimoni autòcton en l’afany de promoció i difusió que sempre ha interessat al cantant. Amb el temperament i el caire entranyable que el caracteritzen, va presentar un seguit de composicions breus i boniques, exemptes de pretensions i pròximes a una línia de saló on poesia i melodia realçaren les partitures agradables i fàcils d’escoltar, desplegades sota l’aura de noblesa i bellesa que imprimiren els dos intèrprets.

MARINA Teatro García Lorca GETAFE (Madrid). Albert Ferrer i Flamarich ZARZUELEROS (www.zarzueleros.com) febrer / 07

Lluís Sintes, que amb només l’assaig general substituí d’urgència a un indisposat Toni Marsol, demostrà que la veterania i l’entrega són dues qualitats excel·lents de la seva trajectòria. El seu Roque, que feia més d’una dècada que no encarnava, sobresortí per l’espontaneïtat -brindis- i gaudí de moments sensacionals de cant com en les coples, on es va permetre complicitats amb el públic.

TARDA DE SARSUELA Teatre La Farándula SABADELL. Manuel Andrés Serrà, revista SARSUELA-2000-ZARZUELA exemplar desembre 2006

La veu baritonal la serví el poc prodigat en sarsuela a Catalunya però molt conegut en el terreny operístic Lluís Sintes, que va demostrar la bona escola i el gust en unes interpretacions modèliques, en especial en la romança de La del Soto del Parral.

GARCIA LORCA canciones y poemas COMPACT DISC. Albert Ferrer i Flamarich CATCLÀSSICS (www.catclassics.com) novembre / 06

“La vida té etapes. N’hi ha de recerca, d’engrescadores, de glorioses. La del baríton Lluís Sintes interacciona en una direcció semblant. I aquest compacte n’és el reflex.” “Una gesta, doncs, sense connotacions de desprestigi, que es poden permetre figures com ell” “un cantant tan consolidat que pot avesar-se a aquesta tasca hagiogràfica que indispensablement haurien de fer més sovint els artistes.” “Alhora, la robustesa vocal i la magnífica dicció converteixen les cançons en una delícia”

CARMINA BURANA Festival Internacional de Música de CADAQUÉS (Esglèsia Sta.María). Jorge de Persia;LA VANGUARDIA 25 / juliol / 2006

La musicalitat fou ben disposada per el director Francesc Llongueres, i l’aplaudiment va arribar amb claretat als solistes: exquisit el contratenor Oriol Rosés, la soprano Sandra Pastrana aportà el seu bon timbre i calidesa, i el bariton Lluís Sintes va estar eloqüent oferint una versió amb caràcter.

BELSHAZZAR’S FEAST (Walton) / FIVE MISTICAL SONGS (V.Williams) Palau de la Música Catalana. Albert Ferrer i Flamarich CATCLÀSSICS (www.catclassics.com) 02 / juny / 06

Lluís Sintes amb aquella flema catalana que el caracteritza va demostrar que manté una bona línia de cant i una projecció envejable, captant bé els punts d’idiomatisme de les seves intervencions.

Xavier Chavarria CATALUNYA MUSICA Revista Musical Catalana juliol-agost 2006. El baríton menorquí Lluís Sintes va cantar les Peces Místiques de Vaughan Williams amb un timbre robust i heroic, d’aguts poderosos i ben coberts, amb un registre homogeni, i molt implicat en els personatges de l’oratori de Walton.

VIBRACIONS Associació Mestres Directors. Jordi Gargallo VIBRACIONS Butlletí informatiu, estiu 2006

Però una cosa ens atreu especialment d’aquest gran artista, el seu amor a la terra i a la nostra música, recuperant obres dels nostres autors i estrenant noves composicions d’autors catalans i menorquins. Deixem aquí el seu propi pensament del que és la música: La música és la més gran expressió de pau, en un món imperfecte.

LA CANCION DEL OLVIDO Gran Teatre d’Alzira (VALENCIA). RBB Robert Benito, revista SARSUELA-2000-ZARZUELA,exemplar maig 2006

El donjoanesc Leonello va comptar amb el bariton menorquí Lluís Sintes, tot un privilegi, per la seva entrega tant vocal com actoral. D’antologia la seva romança d’entrada “Junto al puente de la Peña”, amb un frasseig que sabia alternar amb el caràcter de la lletra, lligats i staccatos, sense perdre en cap moment el timbre vellutat. Amb una projecció de veu sense problemes tant en els passatges més aguts com en els més greus que té l’obra, en aquest llarguíssim duet del quadre tercer, de més de vint minuts de música continua…

CONCERT LíRIC Shanghai Grand Theatre (SHANGHAI – CHINA). Toni Seguí (enviat especial) Diari Menorca, 15 / 10 / 2005

ROTUND ÈXIT DE LLUÍS SINTES. El baríton Lluís Sintes va obtenir ahir un gran èxit en la vetllada artística celebrada en el SHANGHAI GRAND THEATRE. Els forts aplaudiments del públic varen segellar una actuació esplèndida del cantant menorquí, acompanyat per la soprano Isabel Rosselló i el pianista David Mohedano. Lluís Sintes interpretà en solitari “Per tu”, de l’obra “Tres històries de Maó”, de Deseado Mercadal, a més, “Junto al Puente de la Peña” (La canción del olvido), “Los cantos alegres de los zagales” (La del soto del parral), i altres duets juntament amb Isabel Rosselló. Sintes va rebre nombroses felicitacions i peticions d’autògrafs per part dels espectadors que gaudiren la selecció de romançes de sarsueles i posteriorment asistiren a la degustació de gastronomia balear.

TURANDOT Gran Teatre del Liceu BARCELONA.

Roger Alier, La Vanguardia 23 / juliol / 2005  …esplèndit Lluís Sintes com Ping, magnífic en tot moment, ben secundat pels altíssims -per xinesos- Francisco Vas i David Alegret.

Xavier Cester, AVUI 23 / juliol / 2005  …el trío de màscares liderat per un pletòric Lluís Sintes va ser un altre dels elements clau de l’espectacle.

F. Sans Riviere, La Razón 23 / juliol / 2005  …en quant als tres mandataris Ping Pang i Pong, la seva intervenció fou bastant divertida i conjuntada, amb especial atenció a la labor canora de Lluís Sintes.

DE LA TERRA LLATINA concert, Vienna-Hall Fuchu No Mori Theater TOKIO (Japó).

El concert “De la terra llatina” ha estat compost majoritàriament per peces espanyoles. La soprano Yamamoto continúa oferint-nos el seu progrés notabilíssim cantant tantes cançons espanyoles en els seus darrers recitals. El Sr. Sintes es un cantant baríton líric, vingut per primera vegada al Japó, el seu cor i el seu cant estàn carregats de sentiment i intensa emoció. Originari de Menorca ha comensat la seva carrera l’any 1990 cantant en importants teatres espanyols i ha obtingut gran estima interpretant Papageno de “Die Zauberflöte” al Festival de Peralada. Té un ampli repertori operístic i ofereix sovint el repertori de sarsuela.

Akira KOYAMA, revista ONGAKU NO TOMO Maig 2005

…aquesta nit no només s’han escoltat als ben coneguts Rodrigo i Lorca, sino que s’han donat a conèixer també altres compositors com Redondo, Mercadal, Sorozábal i Soutullo, les quals obres contenen tanta passió, delicadesa, finor i elegància, que han fascinat profundament. Verdaderament el cant de la terra llatina fa bollir la sang, esvalota i excita els cors. Sobretot aquelles cantades per Sr. Sintes, com “Mi Guitarra” de Redondo, “Per tú” de Mercadal, o de la Yamamoto “De los álamos vengo” de Rodrigo, i el duet “Somos dos barcas” de Sorozábal, on els dos cantants s’han mostrat exquisits i excel·lents. El concert ha estat acompanyat al piano per Naoko Asano.

ODA A VERDAGUER de Salvador Brotons L’AUDITORI BARCELONA. Xavier Casasnoves Donés, AVUI

…pel contrari les intervencions del bariton solista estàn tractades sobre una certa disonància i amb una punçant intencionalitat expresionista. Molt bé en aquest comès Lluís Sintes, de veu àgil i important -a valorar ja en els grans circuits lírics.

MADAMA BUTTERFLY Teatre La Faràndula SABADELL. Robert Benito CATALUNYA MUSICA Revista Musical Catalana, Desembre / 2002

El Sharpless de Lluís Sintes no fou cap sorpresa sino un fruit més de la bona etapa que està atravessant el bariton menorqui de gran tècnica vocal, gran gust musical i exquisida presència escènica, i que va saber donar a l’embaixador el toc apropiat d’intermediari entre el desvergonyit capità americà i la pietat per la desgraciada protagonista.

MADAMA BUTTERFLY Teatre Principal – LLEÏDA. Francesco Brugnoli, La Mañana 15 / Novembre / 2002

Sharpless, en la veu de Lluís Sintes, fou tot un luxe, aquest baríton menorquí ens sorprèn cada vegada més amb la seva veu vellutada.

REPORTATGE REVISTA “RITMO”;Exemplar nº 747

…poseïdor d’una veu clara, potent i ben temperada, ha sigut lloat unànimament per experts i crítics per la gran bellesa i qualitat del seu timbre, homogeneitat en tots els registres, així com per la seva convicció a l’hora de crear el personatge.

Elena Trujillo Hervàs;RITMO, Novembre / 2002

…l’atractiu del seu cant és una innata capacitat de transmissió de sentiments, gran convicció a l’hora d’impregnar la seva actuació de riquesa expressiva. El secret de la seva interpretació és la sinceritat en el tractament de la veu, ja per si brillant i lírica. Aquesta sencillesa que despulla l’ànima i dóna vía lliure als sentits és la que confer al seu treball rodonesa i vertadera riquesa emocional.

LA BOHEME Teatre La Faràndula de Sabadell (i gira catalana). Roger Alier, LA VANGUARDIA

L’equip cantor ratlla lo excel·lent. Brillant, càlid i amb noble vocalitat el Marcello de Lluís Sintes, entregat i emotiu quan convenía.

Francesco Brugnoli, LA MAÑANA (Lleida)

Personalment tenía ganes de tornar escoltar al bariton Lluís Sintes, el Figaro a l’Auditori de Lleida fa un parell d’anys. No em va defraudar, la seva actuació com Marcello, vocal i escènicament, em recorda als grans baritons que interpretaren aquest mateix paper.”

RECITAL, Festival de Música de Vallromanes. Robert Benito CATALUNYA MUSICA Revista Musical Catalana, Setembre / 2001

…en que la bellesa es feu sò continu en la veu del bariton, amb aquella línea de cant tan senzilla i natural d’escoltar com difícil d’aconseguir si no és amb una bona tècnica i un estudi de cada detall del text i de la música. La musica més dramàtica i heroica a la vegada adquiriren en la veu de Sintes una força i emoció que feien petit l’escenari i la acústica del temple. En l’aria de la mort de Rodrigo ens revelà un domini del fiato, de la teatralitat tant vocal com actoral dignes d’un bariton de primer repartiment d’un gran coliseu operístic..

DIE FLEDERMAUS (El Rat-Penat) Teatre La Faràndula de Sabadell. Roger Alier, La Vanguardia 6 / Març / 2000

…en el bàndol masculí, Lluís Sintes, magnífic, elegant i simpàtic Dr. Falke de veu robusta i musicalitat a tota prova…

CONCERT “ÀRIES DE BOGERIA” Gran Teatre del Liceu (Foyer). Roger Alier, La Vanguardia 15 / Gener / 2000

L’Èxit presidí en lo restant la iniciativa: els quatre cantants demostraren magnífiques condicions vocals per donar vida a les remotes peçes que cantaren: Lluís Sintes, bariton versàtil i divertit, va actuar amb gests i mímica tant en l’ària de Cardenio de “Il Furioso nell’isola de San Domingo” com en la de “Torquato Tasso”, que va cantar amb veu poderosa, tersa i de grat timbre, un excel·lent artista.”

CONCERT de NADAL Orfeó Donostiarra / Orquesta Sinfònica Nacional de Rusia. Joaquín Aranda, Heraldo de Aragón, 12 / Desembre / 1999

I de nou vam tenir la sort de trobar-nos ahir amb una interpretació exemplar per la hermosa compenetració del Cor i l’Orquestra i la destacada intervenció del formidable baríton Lluís Sintes, amb la seva bonica veu, desbordant de noblesa, i la seva elegant sobrietat expressiva.

Revista RITMO, Febrer 2000

…comptant per a l’ocasió amb el baríton Lluís Sintes que va oferir una rodona versió d’aquesta bellíssima obra en el més pur estil victorià.

TURANDOT, Inauguració del Gran Teatre del Liceu (Barcelona). Roger Alier, La Vanguardia 8 / Octubre / 1999

Excel·lents els tres mandarins, Lluís Sintes especialment, en el paper de Ping, ha demostrat classe i categoria amb una bella veu baritonal. Els dos tenors, Vicenç Esteve i Francisco Vas, Pong i Pang, també han lluit un timbre grat i vis còmica amb una capacitat musical excel·lent.

IL BARBIERE DI SIVIGLIA, Auditori Granados Lleida. Francesco Brugnoli, La Mañana 3 / Juliol / 1999

…dels intèrprets n’hem de parlar molt bé, començant pel protagonista (Figaro) que dóna nom a l’òpera, que amb la seva entrada “Largo al Factotum” va fer posar els pèls de punta a més d’un. Al final de la nit va ser rebut amb una gran ovació, fou el seu intèrpret el baríton Lluís Sintes, jove cantant amb un segur i profitós avenir en aquest tan difícil món de l’òpera. El seu Figaro va ser esplèndid de principi a fi, no vaig trobar cap fissura en la seva tècnica que em sembla molt ben cuidada, el color de la veu és agradable a les oïdes, la seva extensió és de gran nivell, en definitiva un cantant de projecció internacional.

DIE ZAUBERFLÖTE Festival Castell de Peralada. Jordi Maluquer, AVUI

La grata sorpresa fou el magnífic Papageno de Lluís Sintes. Un dels timbres de veu més bonics, habitualment dedicat al repertori italià i als concerts de sarsuela -amb un cert perill de recursos fàcils – en aquest personatge va recuperar tota l’exigència musical i l’afinació exquisida que Mozart obliga. Sense cap dubte la seva prestació a l’obra va ser molt bona.